Відбулося засідання літературно-мистецької премії ім.Любові Забашти ''Квіт папороті'' - 2023

2 лютого 2024 року відбулося засідання літературно-мистецької премії ім.Любові Забашти ''Квіт папороті'' за здобутки в мистецтві.

Підсумки 2023

Підсумки 2023
За результатами засідання у номінації ''Лауреат'' відзначено художницю-аматорку Раїсу Лябах. У номінації ''Дипломант'' I ст. - Народний художній колектив Студії театрального мистецтва ''Казкар'' ЦТДЮ; ''Дипломант'' ІІ ст. - вихованці Арт-студії ''Колаж'' ЦТДЮ; ''Дипломант'' ІІІ ст. - вихованці гуртка ''Чарівна намистинка'' ЦТДЮ; Спеціальною премією відзначено Олену Гмирю - за мистецький доробок із образотворчого мистецтва. Нагородження переможців відбудеться наприкінці лютого у приміщенні міської центральної бібліотеки ім.Л.Забашти.


Нагородження переможців літературно-мистецької премії ім.Любові Забашти ''Квіт папороті'' - 2020

3 березня, у Всесвітній день письменника, в МЦБ ім. Л. Забашти відбулось нагородження переможців літературно-мистецької премії ім. Л. Забашти «Квіт папороті»-2020.
У теплій дружній атмосфері шанувальників літературного слова згадували поетесу-землячку Любов Забашту, читали поезії поетеси, виконували пісні на її вірші. Відеофрагменти про відкриття пам’ятника Любові Забашті у 2011 році, де син поетеси Ігор Забашта дякував всім прилучанам за велике пошанування його мами, нагадали про те, що цього року минає 10 років, як Любов Забашта постала в бронзі у міському парку.
У відеозаписі прозвучала нова пісня на слова Любові Забашти «Люблю тебе», музику до якої написав київський композитор Юрій Решетар, у виконанні онуки поетеси Олесі Забашти.
Нагородження дипломантів цьогорічних літературних перегонів проводила начальник відділу культури Прилуцької міської ради, член журі Катерина Мовчан. Дипломантом ІІ ступеня стала студентка Прилуцького фахового медичного коледжу Катерина Скрипка. Диплом ІІІ ступеня отримала учениця 7кл. гімназії №5 ім. В. Затолокіна Анастасія Ващенко.
Спеціальними дипломами були відзначені Катерина Василенко – заслужена артистка України, член Національної спілки журналістів України, авторка книг для дітей та дорослих (м. Київ), за книги «Хай живе Вареник» та «Каламарчик веселого настрою» та Ганна Дудка – поетеса, член Спілки письменників України (м. Київ), за поетичні збірки «Танок Саломеї» та «Небесна сотня». Ганна Дудка повідомила у телефонній розмові, що грошову винагороду премії передає Прилуцькому обласному будинку дитини «Надія».
Іще одна володарка спеціального диплому літературної премії Тетяна Стеценко із Варвинщини отримала своє перше літературне визнання, що спонукає до роботи над словом і вимагає відповідальності за написане, як заявила пані Тетяна.
Лауреатом літературно-мистецької премії «Квіт папороті»-2020 визнано прилуцьку письменницю, члена Спілки письменників України та Спілки письменників Білорусії Лілію Бондареви-Черненко.

КВ1

Пані Лілія у своїй промові наголосила на тому, що хоча і має багато різних премій, міська премія їй важлива тим, що це визнання громади, шанування прилучан, це премія поетеси-землячки, яка дуже прискіпливо відносилась до чистоти поетичного слова, назвавши поезію «чистим гірським едельвейсом». Цьогорічну лауреатку прийшли привітати секретар Прилуцької міської ради Сергій Чміль, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Фесенко, давній друг, меценат багатьох виданих книг пані Лілії Василь Малик, головний редактор газети «Прилуччина у новинах, подіях і коментарях» Валентина Матвієнко, давній друг, прототип одного із героїв повісті «Прощена неділя» Сергій Цибенко, кандидат мистецтвознавчих наук Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім І. Я. Франка Олена Сидоріна, шанувальники таланту письмениці директор агротехнічного коледжу Павло Черніков із дружиною Ольгою Петрівною, директор Благодійного фонду «Благовіст» Світлана Бірюзова, герої публіцистичних нарисів авторки Євгенія Жежерун, Олена Чайка та Вікторія Лемещенко.
Творчими дарунками для всіх присутніх та винуватців свята стала міні моно-вистава Інни Карцевої «Етюд про місто» за творами Лілії Бондаревич-Черненко, «Пісня про місто» на слова лауреатки музику прилучанки Вікторії Копасової яку виконав Олександр Козленко, старовинна пісня у виконанні автентичного колективу на чолі із керівницею фольклорного народного аматорського колективу «Горлиця» Вікторії Лемещенко та вихованців Зразкової студії «Натхнення» Прилуцької школи мистецтв Аліни Стеценко та Ліни Овчаренко.

КВ2

Викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І. Я. Франка, керівник гуртка «Бітрейт» презентував новий сайт – сайт Лілії Бондаревич-Черненко, який створили разом із своїми вихованцями.
Зустріч в книгозбірні стала справжнім святом письменництва, тому що Лілія Бондаревич-Черненко багато говорила про письменницьку працю, про літературні визнання і будні, про роль читання і вимогливість сучасного читача.


Увага! Конкурс!

Оргкомітет літературно-мистецької премії ім. Любові Забашти «Квіт папороті» (Прилуцька міська центральна бібліотека імені Любові Забашти) оголошує прийом матеріалів на її здобуття.

Премія заснована Прилуцькою міською радою у 2005 році з метою підтримки та популяризації творчого потенціалу митців краю й ушанування пам’яті уродженки Прилук, поетеси Любові Забашти. Із 2016 року у Положення премії внесено зміни: відтепер її вручатимуть окремо за літературні твори й окремо за досягнення в інші види мистецтва (по черзі, через рік). Цього року до участі у конкурсі запрошуються художники, фотохудожники, флористи, майстри декоративно-прикладного мистецтва та ін. Брати участь у конкурсі можуть митці, котрі мають прилуцьке коріння. Творчі доробки повинні бути за останні три роки. Премія присуджується у двох номінаціях: лауреат і дипломант. Матеріали подаються до 1 грудня 2017 року. За поясненнями та уточненнями звертатися за адресою:

м. Прилуки, вул. Котляревського, 65

або за телефоном 3-30-24.


ПОЛОЖЕННЯ

про міську літературно-мистецьку премію

імені Любові Забашти «Квіт папороті»

1. Загальні положення

1.1. Літературно – мистецьку премію імені Любові Забашти заснована Прилуцькою міською радою.

1.2. Мета і завдання:

Премія присуджується з метою збереження культурно-історичної спадщини Прилуцького краю, всебічного сприяння розвитку обдарованої молоді, формування творчої особистості, створення в місті умов для її самореалізації, популяризації літературно - мистецької творчості.

1.3. Літературно-мистецька премія імені Любові Забашти (далі - Премія) присуджується щорічно за кращі літературно-мистецькі твори, що популяризують духовно-культурні надбання українського народу.

1.4. Літературно-мистецька премія присуджується почергово :

- 1 рік - Літературна премія.

- 2 рік - Мистецька премія.

1.5. Літературна премія присуджується за художні та публіцистичні твори написані українською мовою, які утверджують духовні цінності українського народу, оспівують красу рідної мови та краю, сприяють вихованню національної гідності у таких номінаціях:

- проза;

- поезія;

- драматургія;

- публіцистика.

1.6. Мистецька премія присуджується за мистецькі твори національно патріотичного спрямування, роботи які звеличують любов до рідної землі, до матері, прославляють український народ у таких номінаціях:

- образотворче мистецтво;

- фотомистецтво;

- декоративно – прикладне мистецтво.

1.7. Премія може бути присуждена жителям міста, або жителям інших регіонів, які мають прилуцькі корені.

1.8. Брати участь у конкурсі можуть місцеві літератори та митці, творчі колективи, їх керівники.

1.9. Одна й та сама кандидатура не може одночасно висувати на здобуття Премії два і більше творів. Повторно Премія може присуджуватися за наявності нових визначних досягнень у галузі літератури і мистецтва, але не раніше, ніж через три роки після попереднього присудження.

2. Порядок висунення претендентів на здобуття Премії

2.1. Висунення творів на здобуття літературно-мистецької премії відбувається шляхом внесення пропозицій від творчих спілок, громадських організацій, колективів, засобів масової інформації, а також шляхом самовисування.

2.2. До офіційного колективного подання додається протокол або витяг із протоколу зборів про відповідне колективне рішення щодо висунення робіт на здобуття Премії.

2.3. Документи подаються:

Номінація «Лауреат» - у одному примірнику (друковані видання чи книги);

- інші номінації в наочному чи електронному варіантах у одному примірнику;

- коротка рецензія та відгуки професійної критики чи публікації в пресі (якщо такі є);

- коротка автобіографія, фотокартка;

- точна адреса, телефон претендента.

Номінація «Дипломант» - в одному примірнику (друковані видання чи книги);

- інші номінації в наочному чи електронному варіантах в одному примірнику (компакт-диски, флеш-носії, відеозаписи і т. д.).

- коротка рецензія та відгуки професійної критики чи публікації в пресі (якщо такі є);

- коротка автобіографія, фотокартка;

- точна адреса, телефон претендента.

2.4. Оголошення щорічного конкурсу оприлюднюється в місцевій обласній та регіональній пресі, а також в інших засобах масової інформації.

2.5. Роботи в завершеному вигляді приймаються з 1 вересня до 1 грудня поточного року за адресами:

- відділ культури Прилуцької міської ради

17500, м. Прилуки, вул. Коптєва, 28; тел. (04637) 3-02-60

- Прилуцька міська центральна бібліотека імені Любові Забашти

17500, вул. Котляревського, 65; тел. (04637) 3-30-24

2.6. Матеріали представлені на здобуття Премії не повертаються.

3. Утворення і діяльність журі

3.1. Присудження Премії здійснює спеціальне журі у складі 7 осіб, яке змінюється в залежності від року проведення премії.

3.2 У рік проведення літературної премії в журі включаються визнані літератори, фахівці з української мови та літератури.

3.3. Для присудження мистецької премії в журі включаються визнані художники, мистецтвознавці, викладачі шкіл естетичного виховання;

3.4. Склад журі затверджується розпорядженням міського голови.

3.5. Розгляд, обговорення та оцінка творів і робіт, представлених на здобуття Премії, проводиться шляхом індивідуального ознайомлення з представленими роботами та таємним голосуванням у день засідання журі.

3.6. Журі вважається правомочним, якщо на засіданні було присутньо не менше як 2/3 членів журі від їх загальної кількості. Кожен з членів журі має право голосувати тільки за одну кандидатуру в номінації.

3.7. У разі рівної кількості голосів, що віддані за кандидатів у тій чи іншій номінації, рішення приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів, вирішальним стає голос головуючого.

3.8. Рішення про присудження Премії оголошується у пресі, електронних засобах масової інформації, але не пізніше ніж за два тижня до вручення літературно-мистецької премії.

3.9. Рішення журі вважається остаточним і оскарженню не підлягає.

4. Нагородження лауреатів та дипломантів літературно - мистецької премії імені Любові Забашти.

4.1. Диплом лауреата присуджується за твори, виконані протягом трьох останніх років, які презентувалися в бібліотеці імені Любові Забашти та інших культурно-освітніх закладах міста, здобули високу оцінку професійної критики та викликали широкий громадський інтерес.

4.2. У номінації «Лауреат» переможцю присвоюється звання «Лауреат літературно - мистецької премії імені Любові Забашти «Квіт папороті» з врученням диплому лауреата затвердженого зразка та грошової винагороди в сумі 3000 грн.

4.3. Номінація «Дипломант» присуджується молодим авторам від 14-25 років за літературні твори, написані українською, які публікувалися в місцевій пресі або інших виданнях, мистецькі роботи, які представлялися чи експонувалися в залі міської бібліотеки імені Любові Забашти та культурно – освітніх закладах міста.

4.4. У номінації «Дипломант» переможцям присвоюється звання «Дипломант літературно-мистецької премії імені Любові Забашти «Квіт папороті» з врученням диплому І, ІІ, ІІІ ступеня затвердженого зразка та грошових винагород:

- диплом І ступеня - 1500, 00 грн.

- диплом ІІ ступеня - 1000,00 грн.

- диплом ІІІ ступеня - 500, 00 грн.

5. Вручення Премії

5.1.Вручення Премії відбувається на батьківщині поетеси – у місті Прилуки в бібліотеці імені Любові Забашти на початку лютого в рамках відзначення дня її народження (3 лютого), а в ювілейні дати – в міському Будинку культури чи на вечорах пам’яті видатної землячки в місті Києві.

5.2. Дипломи лауреатів та дипломантів літературно - мистецької премії імені Любові Забашти вручаються в урочистій обстановці головою журі або за дорученням голови його заступником.

Кiлькiсть переглядiв: 1303

Коментарi