«Букет сирени для Иисуса»

2020-09-03

Букет Нашій бібліотеці цьогоріч безмежно щастить, як і всім шанувальникам творчості прилуцької письменниці Лілії Черненко. У свій ювілейний рік вона видала 5 книг, які стали окрасою і багатством нашої книгозбірні і громади в цілому.

Партію нових книг «Букет сирени для Иисуса» авторка завезла до книгозбірні разом із директором Благодійного фонду «Благовіст Чернігівщини» Світланою Бірюзовою.
Перш за все, книга має ошатний естетичний вигляд і здається другим томом, тобто продовженням книги «Ігуменя», яка вийшла друком у 2015 році. Обидві книги навіть на форзаці мають одне і те ж фото – вигляд Густинського монастиря з висоти пташиного польоту, і обидві видані коштом відомого на Чернігівщині мецената Анатолія Мірошниченка.
«Букет сирени для Иисуса» - це саме та книга, яка актуальна нашому сьогоденню. Люди трохи зневірились, втратили справжні життєві орієнтири, тому саме книга Лілії Черненко для багатьох стане підказкою як не спустошити душу матеріальниими збагаченнями, адже вона про віру, про Бога, про шлях до Бога кожної окремої людини і, звичайно, про перлину Прилуччини, духовну оазу – Густинську обитель.
Чим особлива ця книга? Перш за все, побудовою змісту. Авторка написала її в жанрі щоденникових нотаток, які діляться на три частини: Життя Ісуса, Густинські зошити і щоденні авторські роздуми-записи про сенс життя, про образотворче мистецтво, літературу і кіно, про творчість взагалі, про добро і зло, велику силу духу і роботу над собою. Інколи здається, що сьогодення, ніби через дзеркало часу переходить у минуле, стирається грань між реальним і вигаданим.
У наш час, коли люди у стрімкому леті часу не встигають читати велику прозу, книга Лілії Черненко стане окремою віддушиною. Книгу можна читати із будь-якого окремо взятого розділу, під настрій, під душевний стан. Вона не стомлює.
У час карантину, коли не вистачає живого спілкування, авторка так оголює душу, так довіряє власні роздуми читачеві, що мимоволі стає справжнім другом, співрозмовником, вчителем любові до життя. Це не просто книга духовного змісту, це інтелектуальна проза, адже тут багато філософії, психології, культурології, а у розділі «Життя Ісуса» - ще і кінематографії.
У книзі багато притч, легенд, багато цитат відомих служителів церкви і влучних фраз самої авторки, які мимоволі стають афоризмами: «Якщо в душі залишилась хоч одна квітнуча гілка, на неї обов’язково сяде співоча пташка», «Завжди повинен бути куточок в душі, вільний від гріхів. Тоді святому духу є, де приземлитись», «Кожна споруда мріє стати храмом, кожна картина – іконою, кожен вірш – молитвою».
А ще у книзі є вірші духовного змісту. Це вірші-молитви, які хочеться вивчити напам’ять, для окремих моментів у житті, коли спіткає розчарування чи зневіра.
«Спасибо, Господи, Тебе
За утро и за вечер
В моей неправильной судьбе
За долгожданность встречи.
За то, что под окном сирень
Ветвями всех обнимет,
За мой с бедой и счастьем день –
За все Тебе спасибо!»
Дякуємо авторці за талант, за працю і співпрацю із нашою книгозбірнею.
Кiлькiсть переглядiв: 235

Коментарi